Connect with us

News

Anunț oficial de la Guvernul României. Ce se întâmplă cu banii pentru recalcularea pensiilor din toamnă

Published

on

Batrani, pensii (2)

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au asigurat că graficul pentru recalcularea pensiilor din septembrie va fi respectat integral. Banii pentru recalcularea pensiilor din septembrie sunt prinși în buget și vor ajunge la pensionari.

Liderul PSD a declarat că recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, în luna septembrie, fără mai multe tranșe sau alte variante. De asemenea, el a cerut ministrului Finanțelor să vină cu impactul neimpozitării pensiilor între 2.000 și 3.000 de lei, pentru a vedea dacă se poate permite această scutire de impozite. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a confirmat că banii necesari pentru recalcularea pensiilor au fost deja alocați în bugetul pentru anul 2024.

De asemenea, ministrul Finanțelor a subliniat că banii necesari pentru mărirea pensiilor au fost alocați de la buget și că se anticipează un impact bugetar de aproximativ 15-16 miliarde de lei. El a asigurat că se vor respecta angajamentele față de Comisia Europeană și că reforma pensiilor generale, inclusiv recalcularea și rezolvarea inechităților, va fi implementată conform planului.

Pensiile care vor crește de 10 ori mai mult

În același timp, autoritățile pregătesc măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale și că pensiile vor crește diferențiat, existând mai multe variante de creștere graduală a pensiilor cu procente între 5 și 10.

Citește și:

Orașele în care se dau cele mai mari salarii. Unde se câștigă cei mai mulți bani din România

În România, peste 11.400 de pensionari beneficiază de pensii de serviciu semnificativ mai mari comparativ cu mediana națională, unele ajungând să fie de zece ori mai mari decât pensia medie încasată de majoritatea pensionarilor. Conform datelor oferite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în luna aprilie a anului 2024, numărul total al beneficiarilor a ajuns la 11.471, crescând cu 184 față de luna anterioară.

Batrani, pensii (2)

Majoritatea acestor pensii speciale, în număr de 5.621, sunt acordate conform Legii 303/2022, care se aplică procurorilor și judecătorilor. Pensiile medii pentru această categorie sunt de 24.151 lei pe lună, din care 21.287 lei provin din bugetul de stat și restul din bugetul asigurărilor sociale de stat. Interesant este că dintre acești beneficiari, 3.151 nu au avut contribuții în sistemul de pensii.

Alți beneficiari de pensii speciale sunt Corpului diplomatic și consular (790 de persoane cu o pensie medie de 6.667 lei) și funcționarii publici parlamentari (849 de persoane cu o pensie medie de 5.727 lei), conform Legii 215/2015. De asemenea, personalul aeronautic civil navigant profesionist (1.374 de pensionari cu pensii medii de 12.896 lei) și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor (2.188 de pensionari cu o pensie medie de 6.247 lei) beneficiază de pensii speciale.

Pe de altă parte, pensiile medii pentru funcționarii de la Curtea de Conturi se situează la 9.831 de lei. Toate aceste pensii speciale sunt suportate în mare parte din bugetul de stat, reflectând o povară considerabilă asupra finanțelor publice.

Contrastul este evident când comparăm aceste sume cu pensia medie din sistemul public de pensii, care este de aproximativ 2.292 lei per pensionar, aplicabil pentru aproape 4,6 milioane de persoane. Acest decalaj subliniază disparitățile majore între diferite categorii de pensionari din România, indicând nevoia unei evaluări și posibile restructurări a sistemului de pensii speciale.

Advertisements
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending