Connect with us

News

Vești bune pentru pensionari. Românii care pot primi 2.000 de lei de la stat în plus pe lângă pensie

Published

on

Pensii românia, pensionari

Pensionarii din România așteaptă cu interes luna septembrie, deoarece 60% dintre aceștia vor beneficia de recalcularea pensiilor, ceea ce va duce la creșteri semnificative.

În total, doar 200.000 de pensionari dintr-un număr de 5.000.000 vor primi o pensie lunară de peste 5.000 lei după recalculare. Acest lucru reprezintă doar 4% din totalul pensionarilor.

Un exemplu concret este un pensionar care va ajunge la o pensie brută de peste 6.000 de lei după recalculare. Să presupunem că acest pensionar s-a pensionat în 2020 cu o sumă de 2.700 de lei, iar punctul de pensie era atunci de 1.260 de lei. Având un punctaj mediu anual de 2,1 și un punct de pensie actual de 2.054 de lei după indexare, acest pensionar va primi o pensie de 4.400 de lei. Prin urmare, după recalculare, el va beneficia de o creștere semnificativă a pensiei.

Cum se face calculul pensiei

Calculul pensiei se realizează multiplicând valoarea punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei conform noii legi a pensiilor, cu numărul total de puncte obținute (puncte contributive + puncte de stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive). Punctele de stabilitate sunt acordate în funcție de ani lucrați: 0,5 puncte/an pentru 25-30 de ani lucrați, 0,75 puncte/an pentru 30-35 de ani lucrați și 1 punct pentru peste 35 de ani lucrați.

Este important de menționat că un pensionar cu un indice de corecție mic poate beneficia de o creștere mai mare a pensiei. Acest aspect este esențial în calculul final al pensiei.

Pensiile din România care vor crește cel mai mult în urma recalculării

Ministrul Muncii a dat noi detalii referitoare la majorarea pensiilor, evidențiind categoriile de pensii care vor înregistra creșteri semnificative începând cu luna septembrie și procedura de recalculare a acestora. Potrivit informațiilor oferite de Simona Bucura Oprescu, pensiile care vor crește cel mai mult după 1 septembrie 2024 sunt cele ale românilor care au avut o perioadă de muncă mai îndelungată. Astfel, cei care au muncit peste 25 de ani vor beneficia de puncte de stabilitate, acordându-li-se 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani. Aceste puncte reprezintă o modalitate de a recompensa munca susținută a românilor în decursul anilor.

Ministrul Muncii a subliniat importanța recalculării pensiilor, menționând că rezultatele acestui proces vor aduce creșteri semnificative pentru un număr semnificativ de români. În contextul majorării punctului de pensie la 2.032 lei în 2024, se anticipează că toți beneficiarii pensiilor vor înregistra o creștere a veniturilor.

Pensii românia, pensionari

Citește și:

Ajutor financiar de la Guvern pentru persoanele singure. Cine sunt românii care vor primi bani de la stat

Anunțul ministrului Muncii

Începând cu data de 1 septembrie, legea oferă posibilitatea cetățenilor de a depune actele necesare pentru recalcularea pensiilor. Prin intermediul noii legi, se recunoaște valoarea contribuțiilor sociale efectuate, iar toate veniturile care au fost supuse contribuțiilor vor fi luate în considerare în acordarea punctelor de pensie, conducând astfel la o majorare a sumelor primite în cadrul pensiilor.

Simona Bucura Oprescu a subliniat că deciziile privind recalcularea pensiilor sunt deja în proces de implementare, iar eforturile sunt îndreptate spre asigurarea unei implementări eficiente și prompte. Apreciind implicarea colegilor din casele de pensii, ministrul a exprimat recunoștința față de sprijinul acordat în vederea recalculării pensiilor și a asigurat că beneficiarii vor primi pensiile revizuite într-un interval cât mai scurt, respectând totodată standardele de calitate și profesionalism.

Advertisements
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending